bs

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login
bs

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login

Najava Javnih poziva za Program sufinansiranja zapošljavanja djece poginulih boraca 2019 i Program sufinansiranja zapošljavanja djece ratnih vojnih invalida 2019

Dana 26.08.2019. godine, na web stranicama Službe za zapošljavanje HNK, bit će objavljeni Javni pozivi za sudjelovanje u programima:

  • Programu sufinansiranja zapošljavanja djece poginulih boraca 2019
  • Programu sufinansiranja zapošljavanja djece ratnih vojnih invalida 2019

Cilj programa jeste da se sufinansiranjem troškova neto plate osoba iz ciljnih grupa Programa doprinese njihovom uključivanju na tržište rada. Javni poziv će biti otvoren 30 dana, nakon čega će komisija za vrednovanje zahtjeva sačiniti listu zahtjeva poslodavaca koji su ostvarili pravo na sufinanciranje zapošljavanja.

Ciljne grupe Programa čine nezaposlena djeca poginulih i nestalih boraca i djeca ratnih vojnih invalida koja su prijavljena na evidenciju nezaposlenih Službe za zapošljavanje HNK.

Nezaposlene osobe koje odgovaraju ciljnim grupama, a zainteresovane su za učešće u ovom Programu, mogu već od danas putem obrasca P1 (obrazac je dostupan na linku) dostaviti svoje podatke Službi, koja će na osnovu toga sačiniti registar te na taj način omogućiti poslodavcima pristup podacima u svrhu olakšavanja procesa odabira kandidata za potencijalno zapošljavanje.

Registar će biti ažuriran svaki dan do otvaranja Javnog poziva, te će biti dostupan na upit poslodavaca. Poslodavac može tražiti sufinansiranje zapošljavanja i za osobu koja nije u prethodno spomenutom registru, ali koja ispunjava uslove ciljne grupe.

Pravo prijave na Javni poziv će imati svi pravni subjekti koji imaju registriranu djelatnost na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji imaju najmanje jednog zaposlenog, a koji redovno izmiruju obveze po osnovu poreza i doprinosa, te poslodavci koji imaju sa Poreznom upravom Federacije BiH potpisan Sporazum o odgođenom plaćanju duga po osnovu javnih prihoda.

Poslodavcima koji ostvare pravo na sufinansiranje zapošljavanja Služba će mjesečno isplaćivati/refundirati iznos neto plate za radno mjesto koje odgovara stepenu stručnog obrazovanja, i to 800,00 KM za osobe sa završenim dodiplomskim i diplomskim studijem, i 600,00 KM za osobe sa ostalim stupenima obrazovanja. Refundirani iznos se u cijelosti odnosi na neto platu sufinansirane osobe, a poslodavac je dužan na istu obračunati i platiti obvezne doprinose i poreze.

Prednost pri odobravanju poticajnih sredstava po Programu imaju poslodavci:

  • koji zapošljavaju nezaposlene osobe u proizvodnoj djelatnosti,
  • koji zapošljavaju dugoročno nezaposlene osobe,
  • koji zapošljavaju osobe bez oba roditelja,
  • koji zapošljavaju osobe koje žive u domaćinstvu u kojem su svi članovi nezaposleni,
  • poslodavci koji će isplaćivati veću neto platu od one koja je predviđena programom (neto 600/800 KM, ovisno o stupnju stručne spreme).

Obrazac prijave P1: PREUZMITE OVDJE

Izvor: Služba za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona.